6. Arbejdsmiljøledelse og certificering
Kort om emnet
En kronesmiley viser, at virksomheden har et anerkendt arbejdsmiljøcertifikat. Virksomheden har altså gjort en ekstraordinær indsats for at sikre en høj arbejdsmiljøstandard. Arbejdsmiljøcertifikatet får virksomhederne udstedt af private certificeringsfirmaer. De tager penge for at udstede certifikatet.
Inden certifikatet bliver udstedt, bør certificeringsfirmaet ifølge loven sikre, at virksomheden, der skal have certifikatet, lever op til en række krav for godt arbejdsmiljø.
Det kan for eksempel være, at virksomheden har indført strategier på ledelsesniveau for et bedre arbejdsmiljø.
Når en virksomhed har fået et certifikat og dermed en kronesmiley i hus, får virksomheden kun i særlige tilfælde besøg af Arbejdstilsynet. I stedet har det private certificeringsfirma ansvaret for at holde øje med, at virksomheden lever op til kravene. Hvis kravene ikke bliver overholdt, mister virksomheden ifølge loven arbejdsmiljøcertifikatet – og dermed også kronesmileyen.
Hvorfor er emnet relevant for vores branche?
Arbejdstilsynets smiley-ordning med grønne, gule og røde smileyer på Arbejdstilsynets hjemmeside giver offentligheden mulighed for at følge med i, hvordan det går med en virksomheds arbejdsmiljø. Lige som I har det med fødevare smileys.
Det giver dermed gæsterne og kommende medarbejdere mulighed for at følge med i, hvordan det går med en virksomheds arbejdsmiljø.
Da der er kommet et øget fokus på arbejdsmiljø, er der en forventning om at flere vil orientere sig på området også for vores branche.
Hvad står der om emnet i lovgivningen?
Der henvises til Bekendtgørelse nr. 1193 af 9. oktober 2013, hvoraf det blandt andet fremgår
Kapitel 1 Anerkendt arbejdsmiljøcertifikat m.v.
§ 1. ”Virksomheder med ansatte, der er omfattet af lov om arbejdsmiljø, kan få certificeret sit arbejdsmiljøledelsessystem og få udstedt et anerkendt arbejdsmiljøcertifikat, der vedrører enten den samlede virksomhed (den juridiske enhed med alle tilhørende produktionsenheder) eller en eller flere produktionsenheder”.
ISO 45001 kan anvendes på alle typer organisationer - store som små - inden for alle erhvervssektorer. Den er baseret på OHSAS 18001 og andre anerkendte arbejdsmiljøstandarder og -konventioner. Den erstattede OHSAS 18001 i 2018 som den vigtigste internationale standard.
Virksomheder kan opnå et arbejdsmiljøcertifikat. Udover at certifikatet kan have en særlig god indflydelse på udviklingen af arbejdsmiljøet, betyder det også at Arbejdstilsynet ikke i så høj grad foretager inspektioner. Virksomheden kan selv.
Hver eneste dag dør mennesker stadig af arbejdsrelaterede ulykker eller sygdomme. Desuden er vigtigheden af at tage hensyn til medarbejdernes psykosociale trivsel steget under pandemien. At sikre medarbejdernes sikkerhed og reducere risiciene på arbejdspladsen er i stigende grad centralt for at sikre en sund virksomhed. En arbejdsmiljøcertificering bliver et positivt ledelsesværktøj og ikke blot ”papirarbejde”.
ISO 45001 fra 2018: Er en international standard for sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen (OH&S), som opstiller krav til opbygning af et sundt ledelsessystem. I kombination med ISO 45003-retningslinjen om psykosocial sundhed og sikkerhed kan virksomheder reducere risici på arbejdspladsen og skabe mere sikre og sundere arbejdsforhold under hensyntagen til alle aspekter. Desuden støtter ISO 45001 virksomheder i at sikre overholdelse og opfylde juridiske forpligtelser.
Det er et krav, at den øverste ledelse udviser et aktivt lederskab og engagement i forhold til arbejdsmiljøområdet. Topledelsen skal sikre, at ISO-systemet bliver implementeret effektivt på en sådan måde, at strategier og forventede resultater bliver kommunikeret klart til resten af organisationen. Desuden er det et krav, at arbejdsmiljøorganisationen er en aktiv deltager i certificeringsprocessen.
Hvor kan du søge inspiration?
- Læs mere i den udleverede bog “Fakta om arbejdsmiljø 2022” side 92-94 (certificering).
- Læs mere i den udleverede bog “Fakta om arbejdsmiljø 2022” - side 86-92 (videndeling/kompetencer/HR).