
Virksomhedens bæredygtige strategi
Bliv klogere på dine konkrete indsatser
Fra CRS til bæredygtighed
Historisk har 4 kerneområder knyttet sig til CSR-dagsordenen: Menneskerettigheder, miljø og klima, Anti-korruption og arbejdstagerrettigheder.
Årsregnskabslovens §99 a - indeholder lovgivning for rapportering om samfundsansvar - ud fra princippet om, at virksomheden skal kommunikere om det man gør. I stigende grad vil disse bløde hensigter erstattes af krav til dokumenteret handling.
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er EU's rapporteringsdirektiv om bæredygtighed, som erstatter de nuværende EU-krav om samfundsansvar, der er implementeret i årsregnskabsloven. CSRD-direktivet hæver barren markant for, hvordan virksomheder arbejder med bæredygtighedsdata og -rapportering.
Lovgivningen starter med at stille krav til de største virksomheder. For SMV virksomheder er der kommet nye retningslinjer, der med fordel kan følges (VSME).
Med udgangspunkt i VSME - Virksomheders Strategiske Mål for ESG - er typisk hierarkisk og inddelt i hovedmål og undermål, der specificerer, hvordan overordnede ambitioner kan opnås. Nedenfor er vist opdeling fra det såkaldte ‘Basismodul’ og med relevante tilføjelser for vores branche. Vi arbejder med grundlag for identifikation af indsatser. Link til hele VSME finder du HER.
INDSATS KATALOG
-
Energiforbrug
VSME mål B3
Energiforbrug fylder meget i daglig omkostningsstyring, og som en del af certificeringen til Grøn Nøgle.
Fortsat reduktion af energiforbruget er en vigtig del af den grønne omstilling.
-
Klima scope 1 og 2
VSME mål B3
Når virksomheder opgør deres klimaaftryk, kan udledningerne (emissionerne) inddeles i tre forskellige typer, også kaldet scopes:
Scope 1 er de direkte CO2e-udledninger fra aktiviteter, som din virksomhed selv kontrollerer. Det indebærer emissioner fra egne og leasede køretøjer samt egne anlæg til varme- og energiproduktion, fx gas og olie til proces eller opvarmning.
Scope 2 er de indirekte udledninger fra den energi, virksomheden køber, dvs. el eller varme. Her sker udledningen et andet sted, fx på dit lokale kraftvarme- eller fjernvarmeværk.
-
Klima - scope 3 - BP1
VSME - mål E1 (BP1)
Scope 3 dækker over alle øvrige indirekte udledninger fra din virksomheds værdikæde, både upstream, dvs. leverandører, produktion af råmaterialer og delementer, indkøb, transport, mv. og downstream, dvs. emissioner fra brug og bortskaffelse af dine produkter.
Her sker udledninger fra kilder, som din virksomhed ikke selv ejer eller kontrollerer.
-
Vandforbrug
VSME mål B6
I henhold til VSME basismodulet B6 skal hotellet primært rapportere sit egne direkte vandforbrug. Men hvis vandforbruget hos leverandører, fx vaskeriet, vurderes som væsentligt for hotellets miljøpåvirkning, kan det med fordel opgøres og evt. medtages i rapportering.
-
Affald og emballage
VSME mål B7
Ressourceforbrug, cirkulær økonomi og affaldshåndtering er relevant i hele værdikæden. Upstream når vi modtager fx modtager emballage og som produktionsspild og downstream som fx tallerkenspild.
-
Biodiversitet
VSME mål B5
Et biodiversitetsfølsomt område er defineret af naturbeskyttelses-lovgivning på EU-niveau eller internationalt niveau. Det kan for eksempel være områder, der hører til Natura 2000 netværket, UNESCO World Heritage eller Key Biodiversity Areas.
-
Vask og rengøring
VSME scope 3 BP1 og B11
Rengøring og vask kan varetages af vores eget personale eller vi kan købe ydelsen udefra. Stort set alle hoteller køber vask af håndklæder og linned eksternt. I så fald har det medgåede energiforbrug betydning for Scope 3. Herudover kan sociale forhold hos leverandøren rapporteres her, især hvis der er fokus på arbejdstagerforhold eller påvirkning af lokalsamfundet.
-
Egen arbejdsstyrke
VSME mål B8-B10
Disse standarder indeholder generelle karakteristika om arbejdsstyrken, sundhed, sikkerhed og uddannelse.
Her samler jeg løbende input til inspiration om forskellige indsatser - se hvad der passer til din forretning?
Eksempler på ESG rapporter