3. Holdninger til arbejdsmiljø
Kort om emnet
Arbejdspladser, der er på forkant og tager initiativ til at fremme sikkerhed i stedet for først at reagere, når det er for sent, har et bedre arbejdsmiljø.
Forskningen viser, at arbejdspladser med en proaktiv sikkerhedskultur f.eks. har færre arbejdsulykker.
En proaktiv sikkerhedskultur handler om at fokusere på det, man gerne vil have mere af, nemlig god sikkerhed i højere grad end udelukkende at tale om- og måle på det, man ikke vil have - nemlig ulykker m.v.
Det er vigtigt, at der er en åben atmosfære, hvor medarbejderne opfordres til at tage del i diskussionerne omkring sikkerhed samt en ikke-bebrejdende kultur, hvor der er fokus på at lære fra eventuelle ulykker snarere end at finde frem til de skyldige personer.
Det handler om, at sikkerhed og et godt arbejdsmiljø skal være et fælles projekt, der skaber værdi og engagement - lige fra den overordnede strategi til udførelse af opgaverne, og at alle på arbejdspladsen løbende har øje for arbejdsmiljøet og vil være med til at skabe- og vedligeholde et sundt og sikkert arbejdsmiljø.
Hvorfor er emnet relevant for vores branche?
Det kan have stor betydning for trivsel og tiltrækning, at medarbejderne ved, at lederne prioriterer sikkerhed i hverdagen - også under tidspres.
Det er vigtigt, at man frit kan drøfte sikkerhedsspørgsmål. Når noget går galt, handler det primært om at undersøge årsagerne - og lære af dem, fremfor at finde de skyldige. Det forhold man primært fokuserer på “den gode praksis”, skaber et trygt og tillidsfuldt arbejdsklima, som gæsterne sikkert også kan mærke på den gode stemning.
Hvad står der om emnet i lovgivningen?
Hvor kan du søge inspiration?
- Læs mere i den udleverede bog “Fakta om arbejdsmiljø 2022” i afsnittet: “Arbejdsmiljøkultur: Holdninger til arbejdsmiljø” fra side 140.
- Se videoen: “7 gode råd til en bedre sikkerhedskultur på arbejdspladsen”
Se videoen om Bradley-modellen
Se videoen om Forebyggelsestrappen