Dataindsamling, også kaldet empiri, fortæller hvilke informationer (data) der skal indsamles for at kunne besvare projektets problemformulering.

Du kan læse mere om dataindsamling og afgrænsning til dit projekt i bogen:

”Skriv Opgave”, Håndbog til succesfuld opgaveskrivning afsnit ”6.8 Dataindsamling (empiri)” og ”6.9 Afgrænsning”.

“Metode og projektskrivning - en introduktion” Kap 6, s. 74. Download her

Vil du have information om spørgeteknikker, spørgeskemaer og observation til indsamling af data læs kap 8 + 9 + 10 i “Metode og projektskrivning - en introduktion”

Dataindsamling

Få her hjælp til at finde frem til relevante hjemmesider med analyser og indsigt som kan anvendes til sekundær data og indsigter for din opgave

Indsamlingen af empiriske data

Ved valg af metode til dataindsamling skelnes der mellem primært og sekundært data og kvantitative og kvalitative metoder. Som det ses af nedenstående, er der stor forskel på dataindsamlingsmetoderne og dermed efterfølgende på analyse- og fortolkningsmetoderne for de to perspektiver.

Sekundær data:

Sekundære datakilder er informationer, der allerede er indsamlet til et andet formål end din konkrete problemstilling, men som alligevel kan være relevante. Udføres altid før en primær dataindsamling. Sekundære datakilder findes fx i kundedatabaser og salgsstatistikker eller typisk officielle statistikker, fx fra Danmarks Statistik eller fra en brancheforening el. lign.

Primær data:

Primære datakilder er data, der er indsamlet med det formål at belyse den konkrete problemstilling fx i form af spørgeskema, observation eller interview

Kvantitativ metode

Kvantitative metoder er en fællesbetegnelse for en række undersøgelsesmetoder, der anvendes, når forskningsfeltet kan gøres målbart. Metoden dækker over der dækker over surveys eller spørgeskemaundersøgelser, som kan kvantificeres. Ved brug af kvantitativ metode får man stærk generaliserbarheden. Det er derimod en svaghed, at der er manglende muligheder for uddybelse og nuancering.

Læs mere her og her

Kvalitativ metode

Kvalitativ metode er en fællesbetegnelse for en række forskellige undersøgelsesmetoder som eksempelvis semistrukturerede interviews, deltagerobservationer og fokusgruppeinterviews. Kvalitative metoder anvendes, når man ønsker at undersøge forhold, som er vanskelige at iagttage og måle. Dermed rummer den kvalitative tilgang muligheder for at opnå viden om forhold, der oftest er svære at kvantificere og måle med tal.

Læs mere her og her

Nedenstående er uploadet videoer om kvalitative og kvantitative metoder samt sekundær og primær data:

Et par tips:

Det er desværre ikke valid dataindsamling at give udtryk for, at det er noget, du har lagt mærke til.

Observation er en interessant og givende metode, men sørg for at det foregår struktureret, præcist og over tid.

Det er altid rigtigt spændende med interviews. Sørg for at gøre dig tanker om, hvad du vil spørge om (skal de fx bekræfte noget? Hvordan spiller interviewet ind med dine analyser?) og hvordan du vil samle op på interviewet. God forberedelse til interviews er alfa og omega.

Arbejder du fra starten af dit projekt struktureret med dataindsamling, så er det meget nemmere for dig at bruge data i dine analyser.