Krav og formalia samt Tips og tricks


Studieordninger

Det er vigtigt at du sætter dig ind i den studieordning du hører ind under. I studieordningen skal du læse afsnittet der omhandler “Afgang”. Det er den enkelte studieordning du skal læse for at se krav og formalia til dit projekt og som danner den øvre kontekst.

Nedenstående link til de forskellige studieordninger - find den du hører under: (hvis du ikke ved det pt. så hjælper jeg dig, når vi ses til undervisningen)

STUDIEORDNING for Akademiuddannelsen i Service og Oplevelser (download her)

STUDIEORDNING for Akademiuddannelsen i Ledelse. Revideret 4.november 2022 (download her)

STUDIEORDNING for Akademiuddannelsen i Retail. Revideret 1. november 2022 (download her)

STUDIEORDNING for Akademiuddannelsen i Oplevelsesøkonomi. (download her)

Hvad skal projektet indeholde og skabelon til at skrive afgangsprojekt

Nedenstående giver et overblik over, hvad projektet skal indeholde:

Tilladelse til offentliggørelse/fortrolighed – du skal tage stilling til om dit projekt må offentliggøres eller om det er fortroligt. Skal dit projekt være fortroligt, skal det fremgå af forsiden, hvor du tydeligt skriver ”fortroligt”.

Bøger

Jeg har udvalgt nogle bøger, som jeg vil anbefale jer at anskaffe i forbindelse med at skrive jeres afgangsprojekt. Bøgerne gennemgår værktøjer, metoder og forklaringer på ”hvordan man skriver et godt projekt” Jeg vil have uploadet de vigtigste kapitler her på læringssiden:)

Gode bøger at låne på biblioteket til at skrive projekt:

  • Bogen “Metode og projektskrivning - en introduktion” af Thomas Harboe

  • Bogen ”Opgaveskrivning for Praktikere” af Mia Søiberg, Henrik Thomsen, m.fl. fra forlaget Samfundslitteratur – lån den evt på biblioteket.

Links til brugbare hjemmesider når der skrives projekt

Opgavestruktur:

Her er gode korte beskrivelser som hjælper til at skrive et akademisk projekt

https://www.opgavekorrektur.dk/akademisk-skrivning/

Metodeguide:

En introduktion til metodiske begreber og problemstillinger

https://metodeguiden.au.dk

Brugen af Chatbots til informationssøgning og håndtering af kilder

I nedenstående kapitel finder du relevant information om, hvordan du kan anvende chatrobotten og andre muligheder for at søge litteratur til dit projekt.

Hermed link til at anvende chatGPT: https://chat.openai.com/

Hvordan anvendes chatbots i opgaver:

Vær åben og ærlig om, hvordan chatbots er anvendt i din opgave. Dette kan enten nævnes i et separat afsnit.

  • Anvend chatbots som en inspirations- og sparringspartner.

  • Forklar, hvordan chatbots er blevet brugt til eksempelvis litteratursøgning, sproglige eller grammatiske forbedringer, små kodestumper og lignende.

  • Kopiér aldrig chatbot-svar direkte ind i teksten uden kildeangivelse. Ukritisk copy-paste uden angivelse af kilde betragtes som plagiat.

  • Chatbots bør ikke citeres, da deres svar er baseret på mange forskellige kilder og ikke kan tilskrives én specifik afsender.

  • Forhold dig altid kritisk til chatbot-svar. Selvom de bygger på store mængder data, er deres svar ikke nødvendigvis korrekte eller meningsfulde.

  • Alt, hvad en chatbot bidrager med i en skriftlig opgave eller et digitalt produkt, er du/I ansvarlige for, på samme måde som ved bidrag fra et gruppemedlem.

  • Hvis en chatbot er anvendt, skal dette fremgå af litteraturlisten med angivelse af hvilken chatbot og version, f.eks.: ChatGPT 3.0, OpenAI

  • Ved brug af flere chatbots kan det være en fordel at lave en separat liste eller et underafsnit i litteraturlisten.

Det akademiske sprog

Det skrive akademisk sprog i afgangsprojektet handler om at skrive sagligt, klart, undersøgende, gennemsigtigt og på baggrund af viden og teorier.

I en akademisk opgave bør man undgå at bruge talesprog, dvs. vage formuleringer, ustrukturerede sætninger, indholdsløse vendinger, klichéer, gentagelser og lignende.

Hvis der f.eks. anvendes ”jeg” form, er opgaven meget personlig og lægger ikke umiddelbart op til et højt videnskabeligt niveau. Anvender man derimod ”man” og ”der” formen, vil opgaven lægge op til et højere videnskabeligt niveau.

Materiale til at skrive akademisk:

🥇Akademisk sprog ⇒ Do's and don'ts | Opgavekorrektur

Bog: “Skriv opgaver på diplomlederuddannelsen i ledelse “ - kap 11. Skriv akademisk

Metakommuniaktion

Metakommunikation handler om at kommunikere om din kommunikation. Når du metakommunikerer tager du læseren i hånden og skaber klarhed og struktur så læseren ikke farer vild. Læseren med metakommunikation forberedes på det der kommer i projektet, mindes om indholdet af projektet. F.eks. er god metakommunikation at indlede ethvert afsnit med. I dette afsnit vil jeg…. det har til formål at…

Metakommunikation bruges til:

At skabe overblik og forståelse af din tekst.

At hjælpe læseren med at orientere sig i din tekst.

At skabe den røde tråd/struktur

Læs mere om metakomunikation:

Bog: “Skriv opgaver på diplomlederuddannelsen i ledelse “ - kap 12. Skriv metakommunikerende