1. Introduktion til arbejdsmiljøorganisationen
Kort om emnet
Ledelsen i alle virksomheder skal samarbejde med de ansatte om sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen.
Det er arbejdsgiveren, der har ansvaret for, at arbejdspladsen overholder arbejdsmiljøloven. Arbejdsgiveren har pligt til at inddrage de ansatte, og de ansatte har pligt til at deltage i samarbejdet.
På arbejdspladser med 1-9 ansatte skal samarbejdet ske ved løbende kontakt mellem arbejdsgiver og de ansatte.
På arbejdspladser med 10-34 ansatte skal samarbejdet om sikkerhed og sundhed ske i en arbejdsmiljøorganisation (AMO), der omfatter alle ansatte i virksomheden.
Arbejdsmiljøorganisationen består af én eller flere arbejdsledere og én eller flere valgte arbejdsmiljørepræsentanter med arbejdsgiveren eller arbejdsgiverens repræsentant som formand. Funktionen som arbejdsleder skal varetages af en person, der leder dét arbejde, der udføres på den pågældende afdeling, mens arbejdsmiljørepræsentanten skal vælges blandt ansatte uden ledelsesansvar, og repræsenterer de ansatte, deres viden og erfaring.
På arbejdspladser med 35 eller flere ansatte skal der oprettes en arbejdsmiljøorganisation i to niveauer, så der både er et overordnet arbejdsmiljøudvalg og én eller flere arbejdsmiljøgrupper.
En arbejdsmiljøgruppe består af én udpeget arbejdsleder og en udpeget arbejdsmiljørepræsentant.
Arbejdsmiljøudvalget består af arbejdsledere og arbejdsmiljørepræsentanter fra én eller flere arbejdsgrupper med arbejdsgiveren eller arbejdsgiverens repræsentant som formand.
Antallet af arbejdsgrupper skal fastsættes ud fra et nærhedsprincip om, at der ikke er flere medlemmer pr. gruppe, end at arbejdsmiljøgruppen kan udføre sine opgaver tilfredsstillende. Antallet af arbejdsmiljøgrupper kan altså variere løbende, og der kan oprettes nye grupper i forbindelse med nye projekter, omstruktureringer eller lign.
Hvad laver arbejdsmiljøorganisationen?
Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) skal løbende arbejde med virksomhedens arbejdsmiljø og har både daglige og strategiske opgaver.
Det betyder i praksis, at AMO både skal afdække- og løse eksisterende arbejdsmiljøproblemer og arbejde med at forebygge, at nye problemer opstår.
Derudover har AMO også en vigtig opgave i at motivere kollegerne til løbende at arbejde hen imod et godt arbejdsmiljø.
Hvorfor er emnet relevant for vores branche?
Formentlig grundet den store udskiftning af medarbejdere i branchen, kan det være vanskeligt at etablere og formidle virksomhedenes arbejdsmiljøorganisationer.
Hvordan kan man tiltrække medarbejderrepræsentanter til arbejdsmiljøorganisationer?
Hvad kan der være af fordele ved at orienteringen af arbejdsmiljøorganisationer er en del af onboardingen?
Hvordan kan man formidle det der arbejdes med i arbejdsmiljøorganisation til medarbejderne?
Vil det give virksomheden et bedre omdømme at arbejdsmiljøorganisationen var tydelig over for omverdenen?
Hvad står der om emnet i lovgivningen?
- Særligt relevant for dette emne er lovens kapitel 1, 2 og 3 der handler om, hvordan man organiserer arbejdsmiljøorganisationen m.v. samt “Nærhedsprincippet” i § 16.
Hvor kan du søge inspiration?
- Læs mere i den udleverede bog “Fakta om arbejdsmiljø 2022” - side 26-73