Motivation
Motivation handler grundlæggende om at bevare og vedligeholde lysten til at nå mål. Overordnet set findes der to forskellige typer motivationsfaktorer: de indre og de ydre. De indre er drevet af lyst, mens de ydre er drevet af enten frygt eller ønsket om at opnå en belønning.
Hvordan?
Vis interesse for medarbejderens perspektiv.
Skab muligheder for selvstændige valg og løsninger.
Giv plads til at prøve sig frem.
Støt medarbejderen i at se sin udvikling på vej mod mestring.
Tilpas kravene til den enkelte medarbejder.
Skab aktiviteter, der styrker samarbejdet.
Sørg for struktur og tydelige mål.
Se nedenstående video om de indre og ydre motivationsfaktorer
Tre faktorer for indre motivation
1
Autonomi
Autonomi handler om at træffe bevidste valg og fokusere på at blive selvbestemmende i de beslutninger, der træffes, samt hvordan de omsættes til handling. Det skaber en følelse af anerkendelse.
2
Kompetence
Kompetence handler om fokus på struktur, vaner og daglige opgaver samt vores evne til at regulere vores følelsestilstand. Det indebærer kapaciteten til at håndtere angst, uro og negative tanker.
3
Samhørighed
Samhørighed handler om at føle sig forbundet med andre og have en følelse af at høre til. Dette styrkes gennem samvær og fælles aktiviteter, såsom motion, kreative projekter eller kulturelle oplevelser.
At spørge sig selv, hvordan man som leder bedst kan motivere sine medarbejdere, er et godt udgangspunkt. Men stop ikke der.
Spørg i stedet: Hvordan kan jeg skabe rammer for et arbejdsmiljø, der bidrager til, at medarbejderne bedre kan motivere sig selv?
Self-Determination Theory
Hvad er det, der får os til at handle, som vi gør? Det er spørgsmålet bag en motivationsteori kaldet Self-Determination Theory, udviklet af Edward L. Deci og Richard M. Ryan. Teorien bygger på, at motivation først opstår og påvirker arbejdsmiljøet, når medarbejderne oplever selvbestemmelse/autonomi, tilhørsforhold og kompetence. Disse tre elementer skaber tilsammen en følelse af motivation.
Autonomi
bygger på følelsen af at tage egne valg og være selvstændig i sit arbejde. Hvis medarbejderne oplever at blive "styret" for meget, falder motivationen ofte, da der vil være en lav grad af selvbestemmelse.
Tilhørsforhold
handler om ønsket om at føle et tilhørsforhold til sit arbejde og arbejdsplads. Når medarbejderne oplever tilhørsforhold, bliver de lettere at motivere, fordi de føler sig som en del af noget større. Ved at styrke det fælles fællesskab på arbejdspladsen kan man øge medarbejdernes følelse af at høre til.
Kompetence
er også et vigtigt element i samspil med tilhørsforhold og autonomi. Det handler om at føle sig dygtig og kvalificeret til sit arbejde. Når medarbejderne oplever, at de har kompetencerne til at udføre deres arbejde på bedst mulig vis, fremmer det lysten til at udvikle sig yderligere.
Læs mere om selvbestemmelsesteorien her!



Gå i dybden med din læring
Supplér din viden med følgende videoer om, hvordan man motiverer sine medarbejdere.