Non verbal kommunikation
Ud over autopoiesis, er vores virkelighedsforståelser påvirket af, hvordan vi ser samt opfatter de omkring os og deres nonverbale kommunikation. Nonverbal kommunikation er med andre ord kaldet, kropssprog. Vores kropssprog og ansigts-mimik er en del af vores kommunikation og har stor betydning for, hvordan vores budskab opfattes og modtages, når vi interagere med andre. Ved at være opmærksom på vores nonverbale kommunikation, kan vi også sørge for, at budskabet bliver modtaget på en konstruktiv måde, der ikke opildner til konflikt. Det kan være svært at få kropssprog, betoning og ord til at stemme overens. Kroppen sladrer og modtageren sanser mere af vores kommunikation end vi selv er bevidste om. Du skal derfor være meget bevidst om, hvordan dit budskab bliver modtaget. Det kan styrke jeres relation, forbygge misforståelser og konflikter.
At være opmærksom på din nonverbale kommunikation betyder at være bevidst om, at dit kropssprog kommunikerer udadtil; Jo mere bevidsthed du opnår om din nonverbale kommunikation, jo flere aktive valg kan du tage, der bidrager til, at du opleves mere autentisk i din tilstedeværelse samt tydelig i din kommunikation.
Mehrabians regel
Andre vil tolke på din adfærd uden at kende dig. Vi kan nogle gange se både sure eller triste ud i ansigtet, uden at være det eller vide det. Din ansigtsmimik har også stor betydning for din nonverbale kommunikation. Mere specifikt, gælder det samspillet med din krop og din mimik, der er vigtigt. Hvis kroppen signalerer noget, hvorimod din mimik og adfærd noget andet, kan du tolkes som utroværdig, usikker eller noget helt tredje. Fordi mennesket, af natur, tolker og spejler sig i sine medmennesker, resulterer det i, at vi bliver påvirket af hinandens bevidste og ubevidste signaler.
Uddyb din viden og se følgende videoer, der omhandler den nonverbale kommunikation!
Evnen til at lytte aktivt
At lytte aktivt handler om at være tilstede i dialogen, ved at øge din bevidsthed om, hvornår du kommer til at forholde dig ubevidst til, hvad der bliver udtrykt i dialogen.
Det tager blandt andet udgangspunkt i:
Når du er aktivt lyttende kan du bedre skabe dialog
At stræbe mod at opnå gensidig forståelse
Ved at huske på at være assertiv i sin kommunikation, forudsætter det tilmed aktiv lytning
At fortælle om egne meninger, og samtidig kunne lytte til - og være opmærksom på andres meninger
Aktiv lytning er et aktivt valg. Kan du ikke være aktiv lyttende, så meld det ud!
I hverdagen kan det være svært at være aktiv lyttende
Ofte er man svært optaget af sine egne arbejdsopgaver. Så optaget, at man ikke kan koncentrerer sig om andet, hvilket gør det vanskeligt at høre ordentlig efter, hvad der bliver sagt. Derfor er aktiv lytning noget som du skal vælge at gøre - det kan anses som værende et aktivt valg man skal tage. Når du er aktiv lyttende så stopper ‘kommentarsporet’ i din egen tankestrøm. Ved at lytte aktivt, bliver du tilmed bedre til at kunne læse andre mennesker og deres følelser. Bl.a. ved at dyrke deres ansigtsmimik. Således kan man ´høre´ meget mere og forstå bedre. Tænk over, betydningen af at sætte sig ind i andres perspektiv, og være bevidst om at kroppen sladrer, hvilket man ikke altid er lige bevidst omkring.
Se her en række videoer, der uddyber aktiv lytning og fordyb dig i, hvordan du kan blive bedre til at huske at lytte aktivt i din hverdag!
Læselyst?
Nysgerrig på mere? Lyt her til en podcast om kropssprog