Budgetlægning

Planlægning og ressourcestyring

 

Kendskab til virksomhedens indsatsområder er en del af den økonomiske styring. Virksomhedens økonomiske mål sættes af ledelsen og fx i forhold til en gennemført investering, huslejeniveau, sammenligning med andre mv. Når det økonomiske mål er sat, bidrager valg af indsatsområder til at skabe fokus og retning.
Udover bruttoavancen er lønprocenten afgørende for både hotellets og restaurantens succes. Vi har udarbejdet et styringsark som Excelfil, der på ugebasis giver mulighed for at holde øje med omkostningerne til netop vareforbrug og lønninger. Lønningerne opdeles i faste uge lønninger, og de timelønnede medarbejdere som reservetjenere og opvaskere mv., der hver uge påvirker den samlede lønprocent.
Nedenfor har vi samlet en række excel-ark, hvor du kan hente skabeloner til at planlægge den fremtidige drift:
  1. Hotelbudget, der tager udgangspunkt i belægningsprocent, tilhørende gennemsnitspriser, salgskanaler og med F&B omsætning som dels afhængig af værelsessalget og som selvstændig salgsenhed, fx til events og selskaber.
  2. Restaurantbudget - mere simpel budgetmodel, idet der kun er 1 profitcenter.
  3. Styringsark - planlægning og realiseret. Du kan starte med at bruge styringsark realiseret for en række udvalgte uger, og se mønstre og sammenhænge i din drift. Det vil desuden kræve at du får tjekket op på fordelingsnøgler, vaner omkring indkøb mv. Når du har analyseret et par uger, kan du begynde at planlægge kommende ugers drift.
Formålet med excelfilen er at vise et eksempel på et hotelbudget.
Download venligst her
Formålet med excelfilen er at vise et eksempel på et restaurantbudget.
Download venligst her
Formålet med excelfilen er at vise et styringsark (planlægning).
Download venligst her
Formålet med excelfilen er at vise et styringsark (realiseret).
Download venligst her